W roku szkolnym 2023/2024 klasa 7a wraz z wychowawcą realizowała projekt warszawski: Myślę nie marnuję. Szkoła nie marnuje.
W terminie: 03-05.2024r.

Celem projektu było:
1. Podniesienie świadomości całej społeczność szkolnej o wadze problemu i konieczności zaangażowania wszystkich jej członków na rzecz ograniczenia marnowania żywności w szkole.

2. Wypracowanie i wdrożenie w szkole sposobów na ograniczenie marnowania żywności.

3.Kształtowanie praktycznych umiejętności, np. jak wykorzystywać jedzenie o bliskim terminie przydatności.

Zadania realizowane przez uczniów w lutym i maju 2024r.:
Obserwacja skali marnowania żywności w koszach na śmieci
Obserwacja skali marnowania żywności w stołówce

W marcu odbyło się spotkanie społeczności szkolnej mające na celu wypracowanie zadań realizowanych w szkole.
Podczas spotkania byli obecni: p. Dyrektor Zofia Rostek,  wychowawczyni klasy 7a p. Aneta Letkiewicz, przedstawicielka cateringu szkolnego p. Magdalena Kamieniecka, przedstawicielka Rady Rodziców p. Agnieszka Sztuczyńska, przedstawiciele klasy 7a  oraz trenerka projektu Myślę  nie marnuję p. Magdalena Kopała.

Zadania realizowane podczas trwanie projektu:
1. Organizacja ankiet dla uczniów z pytaniami dotyczącymi ulubionych dań zjadanych w domu.

2. Organizacja ankiet dla rodziców z pytaniami dotyczącymi ulubionych dań zjadanych przez dzieci w domu.

3. Przypomnienie rodzicom o możliwości wykupienia tylko wybranych obiadów.

4. Prezentacja na temat marnowania posiłków na godzinach wychowawczych dla klas 4-8.

5. Pogadanka dla uczniów klas 1-3 na temat jedzenia i jego marnowania.

Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych podczas, których mieli przygotować zdrowe II śniadanie, z żywności o bliskim terminie przydatności.
Przygotowane dania to:
 pastę kanapkowa z sera feta i buraka
 sałatkę warzywną z serem i pestkami słonecznika
 zielony koktajl owocowo-warzywny
 kulki morelowo - migdałowe