W dniach 16 - 23 listopada 2020 w oddziale przedszkolnym 0b zorganizowano Tydzień Zdrowego Żywienia. Celem przedsięwzięcia było propagowanie zdrowego stylu życia poprzez uświadamianie wartości prawidłowego odżywiania się, spożywania wartościowych produktów dla harmonijnego rozwoju całego organizmu człowieka. Dzieci zostały wyposażone w podstawowe wiadomości dotyczące zdrowia, zapoznano ich z tym co sprzyja, a co zagraża zdrowiu. Wykorzystano wiesze, zagadki, bajki i baśnie o jedzeniu. Podczas zajęć dzieci poznawały zdrowe produkty oraz potrawy, które można z nich przygotować. Poznawały zasady racjonalnego odżywiania się i dowiedziały się o konieczności jedzenia warzyw i nabiału. Dzieci zapoznały się z najnowszą piramidą żywienia, dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia, od zdrowej żywności. 23 listopada królowały u nas owoce i warzywa. W tym dniu wychowankowie przygotowali też zdrowe i smaczne – wesołe i fantazyjne kanapki. Wszystkie dzieci zaangażowały się w samodzielne przygotowanie zdrowych, kolorowych kanapek. Wyposażone w czapki kucharskie, fartuszki, noże oraz deski - kroiły warzywa, wędlinę, pieczywo, tworzyły różnorodne formy kanapek oraz przygotowywały deser owocowy. Wszystkie kanapki zostały pięknie udekorowane oraz powstały ciekawe formy deserów owocowych.

Bernadeta Dobrzańska-Krupa