23 września dwie klasy drugie IIb oraz IIe wyjechały do podwarszawskiej miejscowości Ciszyca na wykopki zorganizowane przez Gastro Team – firmę cateringową przygotowującą obiady w naszej szkole. Firma co roku zaprasza wybrane klasy do wzięcia udziału w bezpłatnej wycieczce, mającej na celu zapoznanie dzieci z procesem uprawy i zbierania warzyw.

Uczniowie na początku zwiedzili gospodarstwo, obejrzeli miejsca, w których przechowywane są zebrane rośliny, poznali maszyny i przyrządy niezbędne do pracy podczas wykopek. Następnie wszyscy wybrali się na pole. Tam dzieci miały możliwość zobaczyć ciągnik podczas pracy oraz zbierać bulwy ziemniaków i marchewki.

Po udanych zbiorach na wszystkich czekały gorące kiełbaski z grilla oraz placki ziemniaczane. Na wycieczce nie zabrakło także chwili na zabawę: uczniowie podzieleni na zespoły klasowe wzięli udział w wyścigach w workach oraz bawili się na placu zabaw. Zebrane warzywa zaś każdy mógł zabrać ze sobą do domu.