Dzielnicowe obchody Dnia Dobrego Jedzenia odbyły się w dniu 22 XI 2018r. w Szkole Podstawowej nr 285 im. Jana Marcina Szancera pod hasłem: „Z polskich sadów i pól na polski stół”. Celem tegorocznych obchodów było przedstawienie tradycji, historii oraz charakterystycznych potraw dla poszczególnych rejonów Polski. Nasza szkoła przygotowała i zaprezentowała typową kuchnię góralską(podhalańską). Na naszym stole królowała tradycyjna zupa góralska- kwaśnica, oscypki z żurawiną oraz szarlotka z bezą. Reprezentacje naszej szkoły stanowiły uczennice klasy VI c: Aleksandra Chojnacka, Luiza Chojnacka, Lena Józefowicz, Natalia Klicka, Magdalena Kołacińska. Opiekunami grupy były nauczycielki biologii i geografii pani Katarzyna Wojewódzka i Karolina Sadowska. Prezentacje poszczególnych stoisk zostały poprzedzone wykładem dotyczącym specyfiki kuchni warszawskiej w okresie dwudziestolecia międzywojennego oraz degustacją potraw tejże kuchni, przygotowaną specjalnie na tę okazję przez warszawskich szefów kuchni. W związku z obchodami 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości oprócz prezentowanych potraw i dekoracji tematycznej na każdym stoisku znajdowały się elementy patriotyczne.

 

Katarzyna Wojewódzka