Jesień to czas zbiorów owoców i warzyw i przygotowywania z nich przetworów na zimę. O tym, w jaki sposób zatrzymać ich smak na dłużej, przekonały się pierwszaki z klas Ia, Ib, Ic, Id podczas wycieczki do gospodarstwa agroturystycznego „Młyn Gąsiorowo”, na którą wybrały się 5 października.

Motywem przewodnim wyprawy była kapusta. Dzieci dowiedziały się, jakie są jej rodzaje i dlaczego jest zdrowa. Poznały proces kiszenia kapusty oraz miały możliwość wypróbowania dawnego sposobu na jej kiszenie – ugniatania w beczce! Dzieci oglądały różne przetwory z warzyw i owoców i wspólnie ustalały odpowiedź na pytanie, czym różni się kiszenie od marynowania oraz degustowały kiszoną kapustę.

Nie zabrakło również warsztatów plastycznych i sportowych z kapustą w roli głównej. Uczniowie tworzyli prace wykorzystując stemple z jej liści oraz z ziemniaków. Podczas zawodów sportowych sprawdzali zaś swoją siłę i szybkość, pokonując wyznaczone trasy z głowami kapusty w rękach.

Na zakończenie wycieczki wszyscy udali się na gąsiorowski plac zabaw i do sklepiku, aby zakupić pamiątki. Z pewnością zdobyta przez dzieci wiedza i smak kapusty zostaną z pierwszakami na długo!