Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych uczniów i ciekawości otaczającego ich świata postanowiliśmy zorganizować w naszej świetlicy zajęcia kulinarne. Odbywają się one od drugiego semestru i biorą w nich udział chętne dzieci, które chcą nauczyć się przygotowywać nie tylko pyszne, ale też zdrowe przekąski, świetnie nadające się na na przykład na drugie śniadanie do szkoły. Dzięki tym zajęciom dzieci uczą się zdrowo gotować, poznają nowe smaki i zapachy. Przygotowują potrawy na bazie naturalnych składników. Proponowane zajęcia to połączenie edukacji w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych z rozwijaniem zdolności manualnych. Młodzi Kucharze uczą się higieny i bezpieczeństwa w kuchni. Podczas gotowania nie brakuje miłej atmosfery, zagadek i ciekawostek kulinarnych, smakowania nowych składników i próbowania oryginalnych przypraw. Chętni uczniowie otrzymują też przepisy z recepturami, aby mogli w domu powtórzyć swoje pyszne dzieło. Nauka praktycznego gotowania ułatwia dzieciom nabycie cennych umiejętności kulinarnych przydatnych przez całe życie. A uśmiechnięte buzie dzieci mówią same za siebie.

Joanna Urbaniak