W szkolnej świetlicy wiele się dzieje. Poza codziennymi czynnościami jak zabawa, czy odrabianie prac domowych, prowadzimy również zajęcia rozwijające pasje naszych młodych podopiecznych. Środowe poranki w kwietniu spędziliśmy na pieczeniu ciast. Zaczęliśmy od marchewkowych muffinek. Dzieci pomagały obierać i ścierać marchewki na tarce, następnie odmierzały potrzebne ilości produktów z użyciem wagi kuchennej. Babeczki okazały się dobrym pomysłem na zdrową przekąskę i zasmakowały wszystkim. W kolejnym tygodniu, zachęceni sukcesem z babeczkami, postanowiliśmy upiec chleb bananowy. Okazało się to równie przyjemnym zadaniem. Dzieci chętnie włączyły się w przygotowywanie masy bananowej, potem wymieszały wszystkie składniki i rozlały do foremek. Chleb jest słodki, smakuje jak ciasto, dlatego pomyśleliśmy, że można go zjeść na śniadanie z jogurtem lub dżemem zamiast kanapki. W kolejnym tygodniu na naszym stole pojawiły się płatki owsiane w postaci pysznych ciasteczek. Owies jest bardzo zdrowym i pożywnym zbożem, dlatego ciastka mogą zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotowując zajęcia w świetlicy, staramy się, aby były ciekawe, kształcące i pożyteczne, stąd pomysł na pieczenie. Chcemy uczyć dzieci zdrowego odżywiania, przygotowywania posiłków we własnych domach przez nich samych. Podczas takich zajęć rozmawiamy o wartościach odżywczych produktów, ich zdrowszych zamiennikach i o tym, dlaczego posiłek przygotowany w domu, smakuje lepiej i daje więcej satysfakcji niż obiad w Mc Donaldzie.